Jaký mají barvy vliv na naši náladu a které si vybrat ?

Také si občas kladete otázku zdali Vaší náladu může ovlivnit některá z barev? Vliv barev na člověka je zkoumán již řadu let. Je důležité si uvědomit, která z barev v nás probouzí tvořivost a kreativitu a která v nás naopak podněcuje smutek a pocit osamělosti. Přestože je to u každého z nás jinak, dá se v zásadě shrnout vliv některých barev na lidský organismus do několika bodů.

Vhodně vybrané barvy mohou naši psychiku podpořit. Pokud ale barvy zvolíme špatně, může to mít na naši náladu, zdraví i pracovní výkon dlouhodobý negativní dopad. Na co si tedy při výběru barev do domácnosti dát pozor? 

Červená

Červená je nejintenzivnější barvou ze všech. Je to barva energická, která energii v dané místnosti zvyšuje. Kromě toho ale také stimuluje chuť k jídlu a konverzaci, díky čemuž je ideální barvou do kuchyně a jídelny. Zvyšuje však také krevní tlak, srdeční frekvenci a intenzitu dýchání, proto se této barvě vyhněte v ložnici, koupelně a všude tam, kde chcete relaxovat.

Růžová

I když je růžová stále odstínem červené a patří mezi teplé energické barvy, přesto má na náladu úplně jiný účinek. Růžová barva podporuje klid a snižuje agresivitu.

Oranžová

Také oranžová patří mezi barvy plné energie, která má téměř stejné vlastnosti jako červená, ovšem bez negativních účinků. Díky oranžové se budete cítit mladší a také rozhovory při večeři budou více živé.

Žlutá

Žlutá je barva veselá a optimistická. Je také známá tím, že upoutává pozornost, takže vždy nad ostatními barvami vynikne. Výraznou žlutou proto používejte jako akcentní barvu nebo v malých místnostech.

Modrá

Modrá je ze všech barev nejvíce uklidňující. Proto se nejvíce používá v ložnicích a pokojích k relaxaci. Také potlačuje chuť k jídlu, symbolizuje důvěru, spolehlivost a stabilitu. Zároveň pomáhá k lepšímu myšlení, soustředění, do studijního či pracovního prostoru je ideální barvou.

Zelená

Pokud hledáte relaxační barvu, tak je to právě zelená. Jelikož zelená barva vzniká kombinací žluté a modré, má uklidňující účinky modré a veselost žluté. Skvěle se hodí zejména do dětského pokoje, už jen z toho důvodu, že zabraňuje nočním můrám.

Nabízíme pro Vás mnoho designových doplňků pro Váš jídelní stůl, kde převažuje kombinace barev stimulující dobrou náladu. Vyberte si z mnoha barev jídelních sad , skleniček a sklenic na víno.

Základem je vybrat si takovou barvu, která nám navodí příjemné pocity již při prvním pohledu.