Domácí paštika z kuřecích jater s proseccem

Dnes jsme si pro Vás připravili recept pro chladnější dny, který Vás zahřeje a zároveň Vás překvapí svou lahodnou chutí. Napadlo Vás někdy, že kombinace kuřecích jater s proseccem může jít dohromady? Nás ano a výsledek je fantastický. Zároveň Vám jeho příprava nezabere ani moc času. Co budeme na tento recept potřebovat?

Na paštiku:

  • kuřecí játra, ideálně farmářská 500 g
  • máslo 150 - 200 g 
  • 3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • snítky tymiánu ( plus na ozdobu na zavíčkování )
  • snítky rozmarýnu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání 
  • 2 dcl suchého prosecca
  • sůl 
  • čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

Kuřecí játra očistíme a , odblaníme a nožem "naškrábeme". Nakrájíme si šalotku. Na středním ohni rozpálíme pánev, kterou vložíme část másla a přidáme šalotku, kterou opékáme do zpěnění, než začne zlátnout. Přidáme játra a restujeme, která opepříme a osolíme. Následně přidáme česnek pokrájený na plátky a 4 otrhané snítky snítky tymiánu a jednu snítku rozmarýnu, společně zarestujeme. Jakmile začne směs vonět , postupně podléváme proseccem do odpaření .Nakonec zalijeme smetanou a společně zarestujeme do spojení.

Směs přendáme z pánve do nádoby vhodné pro mixování. Kuchyňským mixérem mixujeme a postupně přidáváme máslo. Mixujeme do hladka. Směs rozdělíme do menších skleniček, které zavíčkujeme rozehřátým máslem. Nejenom, že paštika bude lépe vypadat i chutnat, ale také déle vydrží. Do máslového víčka můžeme vložit snítky tymiánu či plátky mandlí, dle libosti. Víčkujeme ještě horké, aby se paštika dobře zakonzervovala a víčko přilnulo.