Dokonalé ravioli, jak ně?

Ravioly nebo ravioli představují nejsnadnější variantu plněných těstovin. Mohou být kulaté, čtvercové nebo zkrátka takové jaké chcete.

 

 

 

Základem je pružné těsto

Plněné těstoviny se vždy připravují z čerstvě uhněteného těsta, na které stačí hladká mouka, vejce a špetka soli. Pro větší vláčnost se přidejte i trochu olivového oleje.

Na 4 obědové porce domácích těstovin potřebujete:

  • 400 g hladké pšeničné mouky 
  • 4 velká vejce
  • 2 lžičky olivového oleje

Ideální je pokud máte doma kuchyňského robota, které pracné hnětení odvede za Vás. Pakliže ne, čeká Vás dlouhé a poctivé hnětení za jehož pomocí vypracujete pružné a hladké těsto. 

Na vyvalování těstovinových plátů odeberte vždy jen část, zbytek zabalte do igelitové fólie, která v těstu uchová vlhkost a zabrání vysušení. Těsto, do kterého balíte náplň, je potřeba mít co nejvíc vláčné a přilnavé, proto je důležité chránit ho před osycháním.

Jak vytvarovat ravioly?

  1. Začněte tím, že si těsto rozdělíte na menší části. Jednu si vezměte a vyválejte z ní co nejtenčí plát těsta (těstovinovým strojkem nebo válečkem). Položte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu. 
  2. Na plát v pravidelných rozestupech naneste vždy malý kopeček náplně. Prostor mezi náplněmi lehce navlhčete vodou
  3. Poté připravte druhý plát, vyválejte stejně tenký a velký plát jako byl tento první, na který jste nanesli náplň. Plát položte na ten první. 
  4. Těsto kolem každé hromádky náplně dobře přitiskněte a buď vykrajujte kulatým vykrajovátkem nebo rozřežte rádýlkem na jednotlivé čtverce. 
  5. Pokračujte dál, hotové těstoviny skládejte na lehce pomoučenou pracovní desku, aby se navzájem nedotýkaly.

Těstoviny vařte v plném hrnci horké, osolené vody. Vařte je po částech, at mají dostatek prostoru.

Čerstvým těstovinám stačí jen pár minut – až vyplavou na hladinu, potřebují už jen 2 až 3 minuty na dovaření a šup z hrnce do cedníku a na talíř.

Náplň plná chuti

Těstovinové polštářky můžete naplnit prakticky čímkoliv, co neobsahuje příliš tekutiny. Mějte na paměti zlaté italské pravidlo „méně je více“. Kombinujte osvědčené ingredience, které se vzájemně nepřebíjejí. Tady jsou některé oblíbené variace:

  • ricotta, špenát, česnek
  • hruška, modrý sýr, šalvěj
  • dýně, maso, parmazán
  • mascarpone, cuketa, česnek
  • několik druhů sýra
  • šunka, žloutky, parmezán
  • masové ragú

Plněné těstoviny chutnají výborně s omáčkou s olivového oleje, svařené smetany s muškátovým oříškem či s listovým špenátem a opečeným česnekem. Fantazii se meze nekladou.