Dokonalá jahodová zmrzlina

Přemýšlíte jaký je ideální dezert pro horké letní dny? Je to rozhodně zmrzlina ! Potěší děti i dospělé, navíc je její příprava docela snadná. 

Vynikající zmrzlina je svěží a výrazná, takovou si můžete připravit právě u Vás doma.  Něco podobného v obchodech prostě neseženete! Pokud máte zmrzlinový strojek, pak ho samozřejmě použijte – hmota však bude mít sametovou konzistenci, i pokud ji zpracujete ručně. Jenom nezapomeňte, že tahle zmrzlina je nejlepší úplně čerstvá.

Ta pravá zmrzlina se připravuje z crème fraîche, to je francouzská verze zakysané smetany s obsahem tuku až 45 %.  V Česku se ovšem na trhu příliš neuchytil, přesto jej seženete. V každém případě jej můžete nahradit zakysanou smetanou s co nejvyšším obsahem tuku. Právě tuk je nositelem chutí a dělá zmrzlinu, dokonalou zmrzlinou.  

Co budete potřebovat?

  • jahody 500 g, zralé, odstopkované
  • krupicový cukr 200 g
  • Crème fraîche 500 g
 
Postup 
 

Jahody s cukrem rozmixujte nahrubo (kousky dodají zmrzlině zajímavou texturu).

V míse promíchejte crème fraîche s rozmixovanými jahodami. Směs nalijte do zmrzlinovače , nebo do mísy, kterou vložte do mrazáku. Až bude zmrzlina tuhá i 3 cm od okrajů (trvá to 1–2 hodiny), prošlehejte ji a dejte zpět do mrazáku na další hodinu. Pak ji opět prošlehejte, přesuňte do mrazuvzdorné krabičky, zavíčkujte a zmrazte dotuha.

Asi 20 minut před podáváním přesuňte zmrzlinu z mrazáku do ledničky, aby povolila.

Tip šéfkuchaře: Pokud milujete chuť máty, můžete přidat při servírování pár lístků navrch. Nejenže zmrzlina bude vypadat báječně, ale její chuť bude také neskutečně svěží.